зелени Пешеходни маршрути

Стара Загора е изключително богата на възможности за пешеходни преходи. Това е един от най-зелените градове на страната. Маршрутите обхващат Зелената огърлица на града, която включва части от южните склонове на Средна гора, позната тук като Сърнена гора, както и големите паркове: легендарния “Митрополит Методий Кусев” (Аязмото), неподозирания с дивия си пейзаж  и околния си колорит Борова гора, уникалния с крайречния си широколистен ландшафт “Загорка”/”Бедечка”, със своята история на граждански борби, както и пълния с гордост мемориален парк “Бранителите на Стара Загора”/ “Българско опълчение”. 

Визия


зелено заземяване

За всички, които обичат да прекарват пълноценно време с природата сме подготвили зареждащи маршрути, предоставящи прекрасно преживяване, което можете да споделите със семейството или приятелска компания. В тях ще откриете красиви гледки, мистични места, уникални дървесни видове и ще се заредите с много кислород и енергия, които ще въздействат положително на вашето здраве и  добро настроение. 

 

Представяме ви няколко възможни тура. Всички можете да обходите сами, а за някои от тях сме предвидили водачи от Туристическо дружество “Сърнена гора” и наши доброволци. Маршрутите са с различна продължителност, групирали сме ги по време и удобство. За начални и крайни точки сме избрали Зоопарка в парк Аязмото и основната фестивална локация в парк Бедечка. 

Градът предлага и множество други интересни места и дестинации, които можете да откриете тук: https://visitstarazagora.bg/

Мисия

Кратки маршрути

Посочените тук маршрути са с продължителност от около един час. Те са много лесни, подходящи за семейства с деца, и акцентират на ключови забележителности в парк “Митрополит Методий Кусев” – Аязмото. Ако идвате за пръв път в този парк, или не познавате всички негови тайни, със сигурност ще останете очаровани.

Маршрутът ще се проведе с водач при записване на минимум 8 участници  в следните дни и часове: 

Събота, 17 юни – 13:00

 

Регистрацията следва да се направи тук:  https://forms.gle/eoSJgBH8bknKPgRR8

Участието в разходка с гид е безплатно. Ако сте доволни, можете да оставите “бакшиш” на водача, или просто да благодарите за споделеното време. 

Чувствайте се вдъхновени и свободни да се разходите по този маршрут във всяко удобно за вас време, а също и да ни потърсите за съвет или информация.

 

Този маршрут е много лек и приятен и е в емблематичния парк “Митрополит Методий Кусев” (Аязмото). Започвайки от наскоро реновираната зоологическа градина, той ще ви отведе до любимо място, посветено на обичания старозагорски поет Николай Лилиев. Знаете, че Стара Загора е поетичен град, нали? С малко изкачване пред вас ще се разкрие красива гледка към града, обхващаща и Старозагорското поле, част от източната Горнотракийска низина.

Специално за уикенда, с този маршрут ще можете да посетите сградата на Обсерваторията, намираща се на Втория хълм на Аязмото, дългогодишен дом на близнака на първия български изкуствен спътник, изпратен в косомоса – „Интеркосмос-България-1300“, който все още е в орбита, работи и предава информация за частиците около полярните региони.

Актуалното му местоположение може да се наблюдава в сайта на stuffin.space

Във финалната част на маршрута ще се спуснете директно към Залата на смеха с кривите огледала и пространството за спорт и отдих, любимо на старозагорци със своите игрища за бадминтон – един доста старозагорски спорт. За любителите на старозагорското меню пък край тези игрища също има опции. За любителите на заземяването и енергийното зареждане, препоръчваме да се облегнете за няколко минути на огромния дъб, намиращ се източно от фитнеса на открито, за да се разтоварите и свържете със силата, идваща от Земята чрез това могъщо дърво. Ако вярвате в тези неща, разбира се. След това можете отново да се върнете към зоопарка или да продължите в друга посока – тук е кръстопътят на Аязмото.

Маршрутът ще се проведе с водач при записване на минимум 8 участници  в следните дни и часове: 

Събота, 17 юни – 11:00

Неделя, 18 юни – 11:00

Регистрацията следва да се направи тук: 

https://forms.gle/rR6g5VM5X1nW1RSe9

Участието в разходка с гид е безплатно. Ако сте доволни, можете да оставите “бакшиш” на водача, или просто да благодарите за споделеното време. 

Чувствайте се вдъхновени и свободни да се разходите по този маршрут във всяко удобно за вас време, а също и да ни потърсите за съвет или информация.

Вторият кратък маршрут, който предлагаме на вашето внимание, обхваща едни от най-популярните места в парк Аязмото. Ние предвиждаме началото му от зоопарка, но можете да го организирате и от другата начална точка – шадравана с жабките. Има твърде много интересни неща, които можете да видите по този маршрут, затова ще посочим само някои – сгушената черква „Св. Теодор Тирон“, заедно с гроба на митрополит Методий Кусев, фонтана на върха на Аязмото. Методий Кусев е създателят на парка. Той е родолюбива българска душа от Македония, а завършва живота си като митрополит тук в Тракия. Тук е бил митрополитският дом, тук някога се очаква да има и музей на старозагорските митрополити. Наоколо вероятно са местата, за които легендата гласи, че е покръстен Св. Княз Борис I Михаил. Аязмо значи свещен, лековит, извор, затова може да се възползвате от чистата вода на извора над църквата. Много близо, потънал в гората, е т.нар. Алеков кът – своеобразен олтар на старозагорските туристи, посветен на Алеко Константинов. Спуснете се по правото, парадно, стръмно стълбище с водоскоците и ще стигнете до паметниците на Ботев и Хаджи Димитър. Под тях е популярният шадраван с жабките. Големият скулптор Валентин Старчев остави почерка си наблизо с паметник на Митрополит Методий Кусев. До него пък има входна арка с благодарност към митрополита. Навремето арката е била махната, а наоколо е стоял паметник на Ленин. Сега обаче православната традиция на Аязмото личи повече от когато и да било и близкият двор на сегашната митрополия е все по-ярък, а до него преди години се появи и параклис. После – отново нагоре, но по друга алея. Минавайки сред рядко срещани в България дървесни видове, ще стигнете до реновирания летен театър, гордост на града, а след кратко изкачване пред вас ще се открият бадминтон игрищата и Залата на смеха – старозагорската атракция с криви огледала.

Мисия

Маршрути със средна дължина

Средните маршрути са с продължителност около два часа и акцентират на връзката между парковете от старозагорската Зелена огърлица. Освен Аязмото, в тях ще видите доста и от парк “Бедечка”, пивоварната и езерото “Загорка”.

Събота, 17 юни – 15:00 часа

Маршрутът започва от Зоопарка и е със задължителна регистрация тук: 

 

https://forms.gle/b4DmNTtbZPNWszBk8

 

Този маршрут ще е в “лимитирана серия” до 15 участници. В него ще ви покажем вдъхновяващи места, подходящи за снимки, в парковете Аязмото и Бедечка.

Маршрутът е с междинна спирка в музея на бирата “Светът на Загорка” и ще ви преведе по пътя на пивото, като ще се докоснете до историята, ще се запознаете с технологията на пивоварството и ще видите бутилирането.

След това ще продължим към любопитните места край река Бедечка и ще приключим във фестивалната локация на Бедечка феста, където ще можете да се настроите за музикалната вълна в съботния ден.

Ако Аязмото е единият голям и емблематичен парк на Стара Загора – с доста иглолистна растителност – “Бедечка” е друг огромен парк, а част от него е позната и като “Загорка”. Пивоварната “Загорка” се явява и кръстопътят между Аязмото и Бедечка.

Този маршрут е една от възможностите да свържете двете територии от Зелената огърлица на Стара Загора, а ако имате енергия, можете да продължите и към мемориалния парк “Бранителите на Стара Загора”/“Българско опълчение”. Парк “Бедечка” е уникална за града екосистема край река, равен парк, за разлика от Аязмото, и има живописно езеро. В този парк можете буквално да се загубите и това е един от неподозираните му чарове. А причината да има такава интересна “градска джунгла” не е особено чаровна – има спорове около голяма част от този парк и граждански борби за запазването му като публична зелена площ.

Община Стара Загора действа в посока запазване и НА ЗЕЛЕНО е първото официално събитие в тази част на парка от десетилетия насам.

И като става дума за чар, можете да вложите целия свой чар в снимки. Затова сме нарекли този маршрут “инстаграмски”. Жокер: по маршрута има изключително фотогенично дърво на седем века. 

 

Разходката е с лимит от 15 души, поради изискванията за безопасност в пивоварна “Загорка”. За маршрута в музея на бирата ще бъдат допуснати само първите 15 регистрирани. Моля да имате предвид, че посетители под 12 г. не се допускат в музея на бирата. Лица от 12 до 18 г. се допускат само с пълнолетен придружител.

***Ако желаете, можете да организирате самостоятелно посещение в музей на бирата “Светът на Загорка” на 17 и 18 юни. Той е със задължителна резервация. Направете своята резервация за посещение по телефон (0800 11 330) или online на адрес www.zagorkatours.bg 

Моля, посочете че заявката за обиколката на музея е част от събитието „На зелено“!

Маршрутът ще стартира от инфоточката ни на фестивала в Парк “Бедечка” (https://goo.gl/maps/KhcuoYZcKEGNkxWH6)  и ще се проведе с водач при записване на минимум 8 участници  в следните дни и часове: 

Събота, 17 юни 12:00, 16:00

Неделя, 18 юни 12:00

Маршрутът е с регистрация, която можете да направите тук:
https://forms.gle/AyxrYNow7VtWe3rx5

Началото е край двата моста на река Бедечка до старозагорския квартал “Самара”. Кръстен е така на побратимения град Самара, от който идва и Самарското знаме, символ на знаковите сражения тук от Руско-турската освободителна война. Ако погледнете в източна посока, ще видите силуета на знамето, фиксиран в мащабен монумент. Там е парк “Българско опълчение”/ “Бранителите на Стара Загора” друг гигантски старозагорски лесопарк. Можете и там да отидете, но първо искаме да ви покажем прословутия парк “Бедечка”, станал известен напоследък из цялата страна с гражданските борби за своето запазване. Този маршрут ще ви запознае в детайли с чудните кътчета на парк “Бедечка”/“Загорка”. Ще се докоснем до биоразнообразието край реката, с природната забележителност Стария чинар на близо 700 години, езерото “Загорка” и впечатляващите гледки към Средна гора. Ще стигнем до най-северните точки на зеления коридор по Бедечка – около някогашния ресторант “Лешника”. 

Опция: мостовете на кв. “Самара” – Музей на бирата

Специален маршрут в парк “Бедечка”, който от езерото “Загорка” ще премине направо в пивоварната “Загорка” и ще направи последна спирка в музея на бирата “Светът на Загорка”. В него ще се докоснете до историята на “Загорка”, ще се запознаете с технологията на пивоварството и ще видите бутилирането на обичаната бира на България.  

Маршрутът ще стартира от инфоточката ни на фестивала в Парк “Бедечка” (https://goo.gl/maps/KhcuoYZcKEGNkxWH6)  и ще се проведе с водач при записване на максимум 15 участници  в следните дни и часове:

Събота, 17 юни от 14:00

Неделя, 18 юни от 14:00 

Маршрутът е със задължителна регистрация тук: 

https://forms.gle/rvM1FfFceQQ5ZGwdA

Разходката е с лимит от 15 души, поради изискванията за безопасност в пивоварна “Загорка”. За маршрута в музея на бирата ще бъдат допуснати само първите 15 регистрирани. Моля да имате предвид, че посетители под 12 г. не се допускат в музея на бирата. Лица от 12 до 18 г. се допускат само с пълнолетен придружител.

Мисия

Дълги маршрути

Предлагаме на вашето внимание тези маршрути, които ще ви потопят по-дълбоко в крайградската планинска част на Сърнена Средна гора. Те ще ви отнемат около 3-4 часа. Не сме предвидили водач за тях, затова ви препоръчваме да съберете приятна компания, с която заедно да се насладите на преходите. 

 

Съществуват много дестинации, които можете да достигнете. Предлагаме ви две конкретни, които сме обхождали скоро и знаем, че са подходящи за всички, които имат енергия да се разхождат сред природата.

Чудесен преход, който ще ви зареди с чист въздух и хубави емоции. Той минава през приятни гористи местности, астрономическата обсерватория около т.нар. Втори баир, която се надяваме отново да заработи активно за посетители, и изоставената детска градина, която някога е била идеална за деца с респираторни заболявания. Както се досещате, преходът е здравословен, минаващ през много чисти и енергийно зареждащи места.

Малко след втория баир ви предлагаме да се отбиете до чешмата на генерал Делчев, до която има приятни беседки. Генерал Делчо Делчев е легендарен старозагорец от близкото минало, командир в Строителните войски тук, свързан неразривно с местната футболна легенда “Берое” и с обществения живот на града. Квартал Дъбрава се намира в планинския дял на Сърнена гора на 4 км. северозападно от същинската част на града. Той е известен със своята “гравитационна аномалия”. Ако спрете колата в една конкретна отсечка от автомобилния път и я пуснете по инерция, тя вместо да се “спуска надолу”, започва бавно, но ускорително да се връща назад по “баира”. Аномалията е илюстрирана в това видео https://youtu.be/d_2oYM_8TTA. Оставяме ви да разгадаете сами този любопитен ребус.

Малко над квартала се намира равно място с огромен навес, за който казват, че някога е бил планиран да се превърне във фабрика за космически консерви. С няколкото си обсерватории, някогашната (и надяваме се бъдеща) хай тек индустрия Стара Загора винаги е била авангардно място. От този навес се разкрива интересна гледка, а ако човек има още енергия за преход от доста часове, може да продължи пеша към село Борилово и после към Старозагорските минерални бани – за СПА релакс.

Този 9-километров преход ще ви разкрие красиви гледки и ще ви отведе до старозагорския Черни връх, познат още и като Черни острец или Карасиврия. Върхът е обзорен и предлага панорамна гледка, както към околните меки била на Сърнена Средна гора и безкрайното в южна посока Старозагорско поле, така и към могъщите южни склонове на централното старопланинско било. 

При ясно време се виждат върховете Ботев и Триглав, а в обратната посока се виждат дори Родопите. За начална точка сме задали Зоопарка в Аязмото, но можете да стартирате и от друга, удобна за вас локация. 

Предложили сме да разнообразите връщането си през квартал “Железник”, като преди него можете да се вдъхновите и от гледката, която се разкрива към града от някогашната каменна кариера. От нея бихте могли да стигнете до спирка на градския транспорт, която да ви върне в централната градска част. 

Имайте предвид, че местността е открита и в нея почти липсват сенчести места, което прави маршрута подходящ за обход преди юли и след средата на септември. И щом сме в Стара Загора, не забравяйте, че тук може да се окаже по-топло и в по-дълги периоди. Истински студеното време в Стара Загора е рядкост, а снегът вече е почти само спомен. И този маршрут може да ви качи на места, от които можете да видите в далечината и заснежени била. 

Свикнали сте да мислите, че Стара Загора е равнинен град? Ще видите, че съвсем близо имате чудесно изключение. 

Мисия

Специални маршрути

Маршрут за хора с различни възможности – Аязмото – Бедечка. 

Ние разбираме важността на включването и социализирането на хората със специални потребности, които са естествена и равноправна част от общността ни. Затова обособихме маршрут, който е достъпен за деца и възрастни, които имат нужда от подкрепа при придвижването, но също и за семейства с детски колички и тези от вас, които предпочитат разходки по равни повърхности.


Маршрутът ще започне в 15:00 часа на 17 юни (събота)  от Зоопарка, ще премине през Аязмото и ще завърши във фестивалната локация край мостовете в парк “Бедечка”, където ще има арт работилници, подходящи за всички. Маршрутът ще бъде воден от гид на Туристическо дружество “Сърнена гора” и подкрепен от доброволци от Международен младежки център – Стара Загора.

Индивидуални посещения в музей на бирата “Светът на Загорка”

Специално за фестивала „На зелено“, в събота и неделя (17 и 18 юни), врати ще отвори и първият сертифициран музей на бирата в България „Светът на Загорка“. Музеят се намира в пивоварната на ЗАГОРКА и показва богата колекция, която е сертифицирана от Министерство на културата. Посещението в „Светът на Загорка“ е изживяване, което ще преведе гостите по пътя на пивото, като те ще се докоснат до над 120 годишната богата история на компанията, ще се запознаят с технологията на пивоваренето и ще видят как се бутилират напитките.

Важно е да се знае, че за посещение в „Светът на Загорка“ на 17 и 18 юни, трябва да се направи предварителна резервация. Посещенията ще са на групи до 15 човека, а работното време на музея е от 11 часа сутринта до 16 часа следобед.

Всеки тур е с времетраене до 1 час, с 20 минути почивка между туровете. Резервация за посещение може да се направи на [email protected] или на телефон (0800 11 330).  Трябва да се посочи, че заявката за обиколката на музея е част от събитието „На зелено“, както и броят желаещи да посетят музея.
Посетители под 12 години не се допускат. Лица на възраст от 12 до 18 години се допускат само с пълнолетен придружител.

партньори

Търсим съмишленици и приятели с които да развием нашата инициатива.